طراحی محوطه مدرسه

محیط‌های آموزشی بیشترین تاثیر و نقش را بر ذهنیت و تمدن سازی جوامع به دوش می‌کشند لازمه اصلاح کالبد آموزش و پرورش ایجاد فضاهایی است که با فعالیت دانش آموزان ارتباط دارد، فضاهایی که دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی کودکان است. محققان روانشناسی محیط با مطالعه الگوهای رفتاری کودکان در محیط های آموزشی به مواردی اثر گذار از جمله:  اندازه محوطه مدرسه، نورپردازی و غیره که نقش به سزایی درافزایش یادگیری دارند رسیده اند.

طراحی محوطه مدرسه

ارتقا کیفی فضای باز مدار س به ویژه مدارس ابتدایی هم چنین نشاط سازی و سر زندگی فضای باز آن ها است موضوعی هست که در یادگیری دانش آموزان نقش زیادی ایفا می کند. باید به بررسی میزان نقش طراحی محوطه مدارس بریادگیری درکودکان ابتدایی پرداخته شود نتایج بررسی نشان دهنده آن است که محوطه سازی مدارس ابتدایی قادر است درایجاد محیطی جذاب و با نشاط در راستای افزایش یادگیری و شکل گیری رفتارمناسب تاثیر گذار باشد.

جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید

 ۰۹۱۲۷۹۲۷۹۰۴، 

۰۹۳۰۰۱۴۵۱۳۱

برای آن که بخواهید به بازسازی مدارس ابتدایی بپردازید، باید بدانید که عوامل مختلفی در این کار دخالت دارند از این عوامل می توان به هزینه‌های مالی و نیروی انسانی، تعطیل شدن مدرسه تا زمانی که کار بازسازی روی آن انجام می‌شود و غیره اشاره کرد.

در طراحی محوطه مدرسه  (School grounds design) می‌توان کاربری های جدید به آن اضافه کرد، در فضای سبز آن هم می‌توان خرده فروشی و دفاتر اداری را راه اندازی کرد. بهترین فرصت برای استفاده از فضاهای محدود و بسته ایجاد آن‌ها به باغچه‌ها کوچک و زیبا است که دانش آموزان پس از فراغت از درس ‌دسترسی مستقیم به این محیط دارند.

استفاده از آب‌خوری درطراحی محوطه سازی مدرسه

برای آن که دانش آموزان در اوقات فراغت خود رفع عطش کنند باید چاره‌ای اندیشید، بهترین راه حل آن است که در محوطه حیاط مدرسه از آب خوری استفاده شود. آب خوری دارای یک سری ویژگی‌هایی است که در زیر بیان می‌شود:

برای آن که بهداشت رعایت شود لازم است تا کف آب خوری قابلیت شست‌وشو داشته باشد هم‌چنین شیب کافی و مناسب به سمت خروجی و فاضلاب داشته باشد تا آب به راحتی خارج شود.

  • طراحی محوطه مدرسه

دیوار و لبه‌ی آب خوری نیز باید قابلیت شست و شو داشته باشد و شیب آن به خروجی فاضلاب مناسب باشد.

  • دیوار اطراف آب خوری نیز باید از جنس کاشی، سرامیک، سنگ و غیره باشد که قابلیت شست و شو داشته باشد تا ضمن رعایت بهداشت دانش آموزان با مشکلاتی روبه رو نشوند.

در آب خوری عمومی دانش آموزان باید از شیرهای مناسب هم چنین با آب سرد کن تجهیز شود. ارتفاع شیر باید با قد دانش آموزان مطابقت داشته باشد حداکثر 100 سانتی‌متر از زمین فاصله داشته باشد.

آب خوری باید خارج از سرویس‌های بهداشتی و طبق موازین بهداشتی و با رعایت فاصله دست کم 15 متر ساخته شود.

  • لازم است کلاس‌ها طوری طراحی شوند تا از نور طبیعی استفاده کنند.

محوطه سازی مدرسه

بهتر است پنجره‌ها در سمت چپ دانش آموزان قرار داشته باشد و هر پنجره حدود یک پنجم مساحت کلاس باشد.

در مورد کلاس‌های شبانه یا کلاس هایی که از نور اجباری استفاده می‌کنند بهتراست شدت نور در این مکان ها 300 الی 500 لوکس باشد و تابش نور به شکلی باشد که سبب خیرگی در دانش آموزان نشود. حجم نور در راه‌روها نیز 100 الی 150 لوکس مطلوب است، حجم نور رختکن، توالت و دستشویی نیز دست کم بین 50 الی 100 لوکس باشد.

در رابطه با درجه حرارت مناسب کلاس‌ها، مطلوب است این میزان بین 18 الی 21 درجه سانتی‌گراد باشد.

  • رطوبت کلاس ها در صورتی که بین 50 الی 60 درصد باشد، کافی است.
  • در طراحی محوطه سازی مدرسه نباید از حوض و حوضچه استفاده کرد.

مطلوب است در هر مدرسه و یا مراکز آموزشی به ازاء هر دانش آموز 5 متر مربع فضای سبز در نظر گرفته شود.

برای پیشگیری از ایجاد گرد و غبار در محیط مدرسه باید در محوطه سازی مدرسه از آسفالت، بتون کف و امثال آن استفاده شود.

تورهای دروازه ها راکت ها، حلقه های بسکتبال و غیره باید مطابق با استاندارد تجهیز شود.

تعداد درهای ورودی و خروجی باید متناسب با تعداد دانش آموزان باشد.

محوطه سازی رستوراندر مواردی که در زمین بازی از توپ استفاده می شود لازم است تا با ارتفاع دست کم ۳ متری محصور شود تا از بروز حوادث احتمالی مثل برخورد توپ با شیشه پنجره های کلاس و هم چنین بدن دانش آموزان جلوگیری خواهد کرد.

در محوطه باز و حیاط مدرسه که محل بازی و جست و خیز دانش آموزان است هیچ نوع مانعی وجود نداشته باشد.

در طراحی محوطه سازی مدرسه راه‌ های دسترسی، عرض و ارتفاع سردر ورودی در محوطه به گونه‌ای طراحی شود که امکان ورود و حرکت آسان خودروهای سبک و سنگین امدادی فراهم باشد.

محل رفت و آمد دانش آموزان و مسیر عبور وسایل نقلیه مانند آمبولانس، ماشین حمل اثاثیه و تجهیزات مدرسه، ماشین آتش نشانی و غیره باید از هم تفکیک شده باشد و در صورت عدم امکان محل رفت و آمد دانش آموزان با نصب علایم راهنمای مشخص شود.

مطلوب است محل رفت و آمد دانش آموزان قابل تشخیص باشد.

در صورتی که از جدا کننده ها مانند دیوار محوطه و جدا کننده پارکینگ از سایر قسمتها استفاده می‌شود بهتر است به صورت نرده باشد فاصله میله های عمودی آن نباید از ۱۰ سانتی متر تجاوز کند.

  • جدا کننده ها باید دارای ارتفاع کافی دست کم به میزان ۸۰/ ۱ متر باشد.

طراحی محوطه مدرسه با استفاده از رنگ‌ها

  • مطلوب است در طراحی محوطه سازی مدرسه از رنگ‌های روشن استفاده شود زیرا اتاق‌ها بزرگ‌تر به نظر خواهند رسید.
  • مطلوب است در طراحی مدرسه از بیشترین سطح های سقف و دیوار برای دستیابی به بالاترین میزان بازتاب نور بهره برده شود. می توان با طراحی مناسب نور و استفاده از بازتاب سطح های مجاور تا ۲۵ درصد از شمار چراغ‌ها کاهش داد.

طراحی محوطه فضای سبز مدرسه

محوطه سازی برای فضای سبز مدرسه یکی از مهمترین و بهترین ملزومات می باشد که باعث می شود روحیه دانش اموزان شاداب تر شود و همچنین فضای اموزشی را برای یادگیری آرام بخش می کند .علاوه بر دانش اموزان اموزگاران نیز می توانند در بعضی موار درسی از این فضای سبز استفاده کنند.

برای طراحی بهترین فضای آموزشی با ما تماس بگیرید

 ۰۹۱۲۷۹۲۷۹۰۴، 

۰۹۳۰۰۱۴۵۱۳۱

مقاله طراحی محوطه مدرسه

امتیاز دادن به این برگه

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!